Planera ditt lån

Att gå till en bank kan bli givande, speciellt om du behöver pengarna som kapital för att investera med. Om du inte vet redan innan att du kommer kunna betala tillbaka lånet, kan situationen snabbt bli en finansiell katastrof. Därför, innan du tar ett lån, var säker på att du har en ekonomi som gör att du kan betala tillbaka lånet. Speciellt om lånet tas genom handelsbolag eller liknande.

Ha en plan för ditt lån redan innan du tar det

Det är viktigt att du har en plan redan innan du tar lånet. Att ta ett lån för att exempelvis investera i aktiemarknaden kan lätt förstöra din ekonomi, då investering i aktiemarknaden, eller andra finansiella marknader, är rent spekulativ. Det betyder inte att du inte ska ta lån. I affärer måste du ta risker för att lyckas. Men tänk på att räkna på riskerna så att du inte kastar dig in i investeringar du inte har räknat på eller förstår riskerna med. Samma sak gäller både i affärer och i din privatekonomi.

När du väljer att ta ett lån, var säker på att du har koll på räntor och övriga avgifter och huruvida din inkomst räcker till att betala de kostnader som lånet medför. Tänk också på att sena betalningar medför ytterliggare kostnader. Många tänker inte på att om du återbetalar lånet i förtid så tillkommer ofta kostnader för att göra hela återbetalningen i förtid.

Ponera att du ska köpa en bil. Eftersom du inte kan betala bilen kontant, väljer du att ta ett lån. Det behöver inte vara fel att ta lånet, du måste vmen du måste vara medveten om att lånet kan leda dig till ekonomiska problem och stora skulder. Så tänk innan du tar lånet på vad poängen är med ett lån om du inte kan återbetala det. Ett annat tips som egentligen är självklart, men många människor tycks glömma bort, är om lånet leder till ökat värde eller minskat. Ett lån till en bil leder i regel till ett minskat värde, medan ett lån till en renovering av ett kök kan leda till ett ökat totalt värde. Det gör att ditt lån kanske till och med kan leda till en vinstaffär. Så se till att räkna och uppskatta din situation innan lånet. Eller enkelt skrivet, planera ditt lån.

Bästa lånegivare just nu:

(5/5)
Freedom Finance har samlat flera långivare under ett tak för att hitta det bästa alternativet för dig med en marknadens lägsta räntor. Institutet är oberoende för att ge dig det bästa alternativet. Du ansöker om lån gratis.

Mer information


(4/5)
Om du letar efter bostadslån och har betalningsanmärkningar, obetalda skulder, inte har fast anställning, är egenföretagare eller inte har kredithistorik i Sverige är detta rätt val.

Mer information