Tips för att få lån

Innan du kastar dig in i ett lån, finns det en del saker att tänka på. Planering är ett viktigt steg som många struntar i. Att planera lånet innebär bland annat att sätta budget, ta reda på dina möjligheter och hur du praktiskt ska gå tillväga för att bli godkänd för lån. Att vara förberedd är en bra start innan du tar kontakt med låneinstitut eller bank.

Bedöm dina behov

Vilka behov har du inför lånet? Hur mycket behöver du låna och till vad?

Din ekonomi

Börja med att ta reda på din ekonomiska situation. Fråga dig själv om din ekonomi tillåter dig att ta lånet. Har du pengar på sparkontot, har du tillräckligt bra kreditvärdighet och betalningshistoria? Det är inte fel att göra en budget som visar hur mycket du skulle kunna sätta av till ränta och amorteringar om du fick lånet.

Fast ränta eller rörlig ränta?

Fundera på vad som passar dig bäst – lån med fast ränta eller lån med rörlig ränta. Ett lån med fast ränta innebär att räntan är bestämd när du tar lånet och kommer inte att ändra sig med tidens lopp, medan ett rörligt lån innebär varierande ränta. Lån med fast ränta kan skydda dig mot förändringar i marknaden som gör att räntan går upp. Rörlig ränta på lånet kan vara fördelaktigt om marknaden befinner sig i ett läge som ger låg ränta, vilket du då kan utnyttja.

Research

Gör research och jämför. Använd till exempel Internet för att jämföra vad de olika långivarna erbjuder och vad skillnaden mellan dem är. Läs dessutom artiklar och sätt dig in i hur det fungerar, annars är det svårt att hitta den bästa långivaren.

Bästa lånegivare just nu:

(5/5)
Freedom Finance har samlat flera långivare under ett tak för att hitta det bästa alternativet för dig med en marknadens lägsta räntor. Institutet är oberoende för att ge dig det bästa alternativet. Du ansöker om lån gratis.

Mer information


(4/5)
Om du letar efter bostadslån och har betalningsanmärkningar, obetalda skulder, inte har fast anställning, är egenföretagare eller inte har kredithistorik i Sverige är detta rätt val.

Mer information