Vad innebär en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkning är en markering du får i ett officiellt register ifall du inte betalar lån, krediter eller räkningar i tid. Eller att du fortfarande har en skuld till ett annat företag som inte är betald. Att få en betalningsanmärkning kan leda till en rad tråkigheter i din privatekonomi. Exempel på problem är att du kan få problem med att skaffa lägenhet, köpa saker på kredit och låna pengar.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Hur lång tid en betalningsanmärkning finns kvar beror på om du är ett företag eller en privatperson. Är du en privatperson finns betalningsanmärkningen kvar i tre år, annars finns den kvar i fem år. Det är oberoende av din ekonomi efter anmärkningen. Så om du väl drar på dig en betalningsanmärkningen kommer det inte spela någon roll om din privatekonomi förbättras efteråt, betalningsamärkningen kommer fortfarande att finnas kvar. Så länge betalningsanmärkningen faktiskt uppstått felaktigt.

Hur kan man se om man har en betalninganmärkning?

För att se om man har en betalningsamärkning behöver man göra en kreditupplysning. Många olika företag erbjuder den tjänsten, dessa företag kallas kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningsföretagen samlar information från olika håll för att fastställa din kreditvärdighet, och för att se om du har en betalningsanmärkning.

Bästa lånegivare just nu:

(5/5)
Freedom Finance har samlat flera långivare under ett tak för att hitta det bästa alternativet för dig med en marknadens lägsta räntor. Institutet är oberoende för att ge dig det bästa alternativet. Du ansöker om lån gratis.

Mer information


(4/5)
Om du letar efter bostadslån och har betalningsanmärkningar, obetalda skulder, inte har fast anställning, är egenföretagare eller inte har kredithistorik i Sverige är detta rätt val.

Mer information